Kvalborg

Man kan utan att överdriva säga att Valborg är en big deal här i Uppsala. Folk börjar festa redan ikväll, då det är Kvalborg. Imorgon börjar man med campangefrukost på morgonen, fortsätter med champangegallop på eftermidagen och fyller ut med allmänt champangedrickande övriga tiden av dygnet.
Och inte nog med det! Jag har hört folk benämna lördag som Finalborg och söndag som Dvalborg!
Kvalborg ikväll alltså, som för våran klass kommer bli kombinerad med tentafest. Klockan 13 idag skriver jag nämligen tenta i matematikdidaktik. Håhåjaja.

Ge blod - ge liv

Idag har jag varit och lämnat blod för första gången. Jag var där för några veckor sedan och lämnade prover som alla visade sig vara bra, så idag begav jag mig dit igen. Viktor följde med och lämnade plasma och även Anna från klassen följde med för att ge sin spruträdsla lite gratisterapi.
De är så himla gulliga på blodgivningscentralen! Man känner sig så otroligt ompysslad och värdefull. Tydligen är min blodgrupp 0 negativ, så jag kan ge blod till alla blodgrupper. Lite coolt sådär!
Här är jag och mitt omotiverat stora bandage.

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street

Den här filmen är så snygg, så härligt mörk och dramatisk!
Så fantastiskt Tim Burton-ig!

Mammapresent

Jag har velat köpa ett par beige chinos sedan förra året någon gång, men inte hittat några som jag gillat. Men så när jag kom hem i torsdags hade min finaste mamma köpt ett par åt mig! Hur gullig är man då på en skala 1-10?

Alice, jag och vitsipporna


Hemma-hemma

Jag är hemma i Åtvidaberg över helgen, och det är himla skönt att bli ompysslad. Imorgon ska jag åka till Liseberg med mitt framtida sommarjobb, det ska bli så sjukt kul! Jag tänker bosätta mig i Balder över dagen!
Kan kanske bli lite ont om uppdateringar i helgen, jag bara varnar...
Puss på er!

Som soliga sommarkvällar och champagne

Idag har jag köpt en klänning! Den är vit med blommor på kjolen och den är som gjord för att snurra på en äng med!
I den här ska jag ha mycket roligt i sommar!

Livets små glädjeämnen

Ibland räcker det med så lite för att man ska bli på bra humör. Som när frukostägget blir sådär perfekt krämigt i mitten. Inte för rinnigt och inte för torrt, den där sällsynta smaken av perfektion. Det sker inte ofta kan jag tala om, men när det väl händer känns det som en liten seger.

Sånger från barndomen

Efter skolan idag åkte jag hem till Hära en sväng. Vi började lyssna på låtar som påminde oss om barndomen, blev helt nostalgiska och insåg att texten till vissa låtar var ganska annorlunda mot hur vi mindes dem.
Nu har jag gjort en spotifylista med "mina" låtar. Här är den:
Barnasinne

För er som inte har spotify, eller kanske inte ens vet vad det är (ja Mamma, jag syftar på dig) kommer här en lista på de låtar som är med:
Ett gammalt fult och elakt troll
Båtlåt med Robert Broberg
Rövarnas visa
När lillan kom till jorden
Ute blåser sommarvind
En elefant balanserade
Blåsippor
Brevet från lillan
Little April shower från Bambi
En helt ny värld från Aladdin
En vän som jag från Aladdin
Överste Hathis marsch från Djungelboken
Färger i en vind från Pocahontas
Ta en kyss från Den lilla sjöjungfrun
Belle från Skönheten och odjuret
Någonting som inte fanns förut från Skönheten och odjuret
En värld full av liv från Lejonkungen

Båtlåt måste vara ett av mina tidigaste musikminnen. Min bror Thomas spelade den för mig och jag lyssnade sedan på den om och om igen. Jag kan ha varit max fem år, för Thomas bodde fortfarande hemma. Vi satt i hans dåvarande rum som vi nu har som TV-rum och jag lyssnade förundrat.
Brevet från lillan, eller Pappa kom hem, minns jag att mamma och jag sjöng tillsammans när pappa var på jobbresa USA. Jag började alltid började gråta i slutet av låten.
Det finns film på när jag är liten och sjunger När lillan kom till jorden. Jag kunde bara vissa bitar av texten så det blir mest nanananana..jorden...nanananana...göken gol...nanananana...sol!


Disneylåtarna behöver nog ingen vidare introduktion.
Dock saknas en! Esmeraldas sång från Ringaren i Notre Dame. Jag hittade den inte på svenska, så ni får titta på ett youtube-klipp i stället.
Den här slogs vi om att få sjunga i Källarkören på Långbrottsskolan

Konsten att fördriva en sjukdag

Leta fram den största mugg du kan hitta, gärna med glada färger för att höja humöret. Koka vatten och leta upp ett te som verkar spännande. Gör te i muggen och låt dra.
Tillsätt sedan löjligt stora mängder honung. Snåla inte, det är ju synd om dig!
Parkera dig själv på valfri komfortabel plats, förslagsvis en säng, soffa eller fåtölj.
Sitt och blås på ditt te i 30 minuter tills det äntligen når drickvänlig temperatur
Se på film samtidigt som du dricker ditt te.
När filmen är slut, börja om från början.

Åke

För ungefär ett år sedan skrev jag följande inlägg på denna blogg:

"Har lyckats dra på mig någon sorts mutantförkylning som roar sig själv med att byta karaktär varje morgon. Hittills har vi hunnit med ont i hela kroppen, genomtäppt, helt slut i huvudet, hosta samt rinnsnuva. Hoho, det är en innovativ förkylning det är, full av överraskningar. Lite som en god vän faktiskt. Jag kanske borde döpa den? 

Åke
får bli hans namn. Åke får mig att våga vara sunkig, att tycka det är okej att lufsa runt i en gammal träningsoverall-jacka som jag köpte i sexan. På något sätt tycker jag inte riktigt om Åke. Vi klickar inte. Han är en sån där vän som låtsas vara trevlig, men egentligen är en sabla energitjuv. 

Åke ska dö."
Well, mina damer och herrar, han har återvänt!
Jag har roat mig själv med att föreviga Åke på bild.
Låt inte lura er, han är farligare än han ser ut!

Australia

Åh, en så vacker film! Åh, så fantastiskt snyggt filmad! Åh, Hugh Jackman!

Malung vs Åtvid

Igår var jag, Line och Tina hemma hos Hära för att se på film. Vi började med Australia och satt och suckade ikapp åt Hugh Jackman. Vi fortsatte sedan med Pinapple Express, men bestämde oss för att avbryta det hela eftersom både Tina och jag somnade.
När vi hade vaknat började vi prata om våra hemorter, landskap och dialekter. Hära blev helt förskräckt när hon upptäckte att varken jag eller Line har plockat hjortron en myr. Det måste man tydligen ha varit med om.
Efter ett tag gick vi in på Eniro och tog fram flygfoton över våra hem. Man kan säga att det var en viss skillnad i hur landskapet ser ut...
Först Östgötaslätten, någonstans mellan Linköping och Vadstena
Och sedan skogarna runt Malung. Där i krokarna har Häras familj sin sommasrtuga.

Produktiv fredag

Fortsätter att leka med den nya datorn och förundras över skillnaden i bildkvalitet på camen. Idag har jag hunnit med att tvätta, byta sängkläder, handla och hämta ut ett paket med böcker från cdon.
Snart ska jag träffa Sabina och kanske ta en sväng på stan och njuta av våren.

My precious

Igår fick jag äntligen hem min Macbook Pro! Och den är så fin, så fin, så fin!

Jag kan ta sådana här bilder med den:


Jag kan låtsas att jag är i Paris


Och då blir jag ungefär såhär glad!


Idag hade vi utematte! Det innebär att man går ut i naturen och gör olika matteuppgifter. Så himla roligt var det, jag kände mig som åtta år!

Min nya vän FH

Jag har fått en ny kompis.
Han är inte riktigt som andra och kan vara lite fyrkantig till sättet.
Men han är en otroligt bra lyssnare, vad jag än berättar hummar han mjukt till svar, uppmuntrar mig på så sätt att fortsätt. Han finns alltid där, även om jag så skulle söka upp honom mtt i natten. När jag ska sova sjunger han mig till sömns.
Han har en vilja av stål, är obändelig och stadig som en klippa.

Låt mig presentera Fläkten Högljudd, eller FH som jag brukar säga när jag vill skoja till det.

Mitt badrum

För någon månad sedan märkte jag att det hade läckt ut vatten i korridoren när jag hade duschat. Det hade bildats en pöl under rören som går från korridoren in till mitt badrum. Jag gjorde en felanmälan till min hyresvärd och de skickade någon snubbe som tittade, hummade och sa att jag skulle ringa om det hände igen.

Nästa dag upprepade sig det hela och jag ringde och berättade vad som hade hänt. Det kom en ny snubbe som tittade, hummade och sa att de skulle höra av sig.

Seadn hände ingenting alls. Men så i fredags klockan 07.20 knackade det på min dörr och en käck amerikan utropade "Good morning young lady! We're gonna fix your bathroom! It's gonna look like hell for a few weeks, but then it's gonna be real nice!"

Så mitt badrum, som när jag flyttade in såg ut såhär...


...ser numera ut såhär!


Åh vad jag önskar att jag tog kort när det fortfarande låg fullt mer krossade kakelplattor på golvet!
Såhär ska det alltså stå och torka i några veckor. Tydligen var det "dyblött" under kaklet, för att citera en av mina nya vänner, renoveringsgubbarna.

Vilka konsekvenser får nu detta?
Jo, jag kan inte använda duschen. Så på mornarna kan man numera se mig rusa upp på taket till vårat sjuvåningshus för att komma åt den allmänna bastun med tillhörande dusch som finns där. Sedan duschar jag snabbt som tusan och springer ner igen, samtidigt som jag ber en tyst bön om att ingen ska se mig.

Barnkalas!

I Fredags hade Jessica födelsedagskalas med temat Minnen från barndomen!

Jag var Ronja och hade världshistoriens största hår


Viktor var cowboy och Hära var personifieringen av ett barnrum


Tina var en unge som gått löst med målarpensel


Jag som vårskrikande Ronja och Jessica som porslinsdocka


Line var sig själv som femåring


Madde var en fotbollsunge med en enorm fotboll


Vi lekte med ballonger!
Och vi blåste såpbubblor!


Hade introtävling!


Och lekte charader


Det var så himla fint!


Massor av grattis till Jessica, finaste porslinsdockan någonsin!

Ronja Rövardotter

Imorgon ska Jessica ha födesedagskalas med temat Minnen från barndomen. Jag ska vara Ronja Rövardotter.
Boken om Ronja är ett utav mina tidigaste läsminnen. Jag kommer ihåg hur mamma läste högt ur den i min säng innan jag skulle sova. När jag hade lärt mig att läsa själv läste jag högt för henne i stället.
Jag tittade på Ilon Wiklands illustrationer och drömde mig bort till vattenfall och djupa tjärnar


En sommar spelades Ronja Rövardotter som teater hemma i Åtvidaberg. Det var vid Edberga, nedanför kanontornet, och jag var där och tittade med mina föräldrar. Jag minns att berget var så himla fint som kuliss. Hela den sommaren lekte jag Ronja Rövardotter hemma i min trädgård. Min mamma tvingades att vara Birk, och så virade jag ett snöre runt midjan, hängde i äppelträdet och låtsades att det var en älv nedanför.
Hur gammal kan jag ha varit då? Fem år kanske.

Även filmen fångade mig. Jag tittade in i Ronjas fantastiska mörka ögon och fascinerades av deras djup och integritet. Jag såg filmen om och om igen, blundade med en kudde framför ansiktet när vildvittrorna eller grådvärgarna var framme.
Jag lekte att det fanns vildhästar bakom vinbärsbuskarna.

Takfika

En fördel med att bo i Flogsta är att man kan gå ut på taket!
Det gjorde jag och Viktor idag för att belöna oss själva för en väl genomförd improviserad redovisning av våran läromedelsanalys.

Man ser riktigt långt!


Vi åt vattenmelon. Så fasligt gott!Vi utmanade alla eventuella höjdrädslor


Vi hoppade över saker


Tänk att man kan bli så glad av lite sol!


Påskhelgen

Efter att ha släpat runt på all min packning hela dagen i onsdags anlände jag till stationen för att ta tåget hem.
Och vem möter oss där? Hära och Jessica!
Och vad har de med sig? En påse!
Vem är påsen till? Mig!
Och vad är det i den? Godis!
Fina, fina vänner!Väl hemma i Åtvidaberg ser jag vårtecken överallt! Underbart!


På fredagen hade vi ett gathering hemma hos mig. Från början skulle vi ha varit fem personer, men så droppade fler och fler in och tillslut var vi 12 personer i mitt lilla TV-rum! Så himla roligt att få träffa alla!

På lördagen åkte jag in till Linköping med Anabanana
Vi åt sushi, myste och hittade varsin perfekt klänning inne på ÅhlénsPå söndagen kom mina bröder med sambor, barn och svärföräldrar hem till oss för att äta mat. Jag tycker om dem alla så mycket!
Ägnade en del tid åt att förhindra sådana här situationer...


På måndagskvällen åkte jag tillbaka till Uppsala och möttes av ett vårpyntat kök!

En liten ursäkt

Jag vill be så mycket om ursäkt för att det var så länge sedan jag skrev. Jag har varit hemma i Åtvidaberg över påsken och det har mestadels varit fint. Det händer alltid så mycket när jag är hemma, alltid fullt upp konstant från att jag kommer tills jag åker igen. Den här gången hände det nog ännu mer än vanligt.

Nu är jag i Uppsala igen, men måste dessvärre be er att ha tålamod till imorgon.
Då skriver jag om min helg, med bilder. Jag lovar! Men nu ska jag sova, för jag är helt slut.

Puss på er alla fina människor!

RSS 2.0